Megacontracten domineren IT-uitbesteding

Zes megadeals bepaalden vorig jaar het gezicht van de IT-uitbesteding in Europa. Zij waren goed voor maar liefst 71 procent van de totale contractwaarde van 23,4 miljard dollar. In de bank- en telecommunicatiesector begint het uitbesteden van automatisering in zwang te raken.

outsourcingdeals in 1998. Volgens IDC-onderzoeker Mirko Lukacs groeit de uitbestedingsmarkt op alle fronten, maar valt eigenlijk alleen bij megacontracten (waarde boven één miljard dollar) marktaandeel te winnen. Daarbij gaat het om zulke grote klappers dat het de marktverhoudingen direct verandert. Lukacs merkt verder op dat niet de industrie - traditioneel een sector die veel uitbesteedt - maar het bankwezen en de telecomsector er vorig jaar uitsprongen. De in uitbesteding als terughoudend bekend staande banken zoeken steeds meer IT-hulp van buitenaf. Hun bedrijfsprocessen staan onder druk door de opkomende e-handel en internationale concurrentie. De telecomwereld viel op doordat hier de drie grootste overeenkomsten werden gesloten.
Op de top 100 staan gebruikelijke spelers vermeld als IBM, EDS, Andersen Consulting, CSC, Cap Gemini, Sema Group en ICL. Nieuwkomers zijn AT&T, Atos, Euriware, Siemens Business Services, FI group, Capita en Compaq. De meeste contracten (63 procent) bevatten afspraken over dienstverlening voor IT-infrastructuurmanagement. Onderzoeksbureau IDC constateert echter dat bedrijven in toenemende mate (18 procent) IT-delen als applicatie-, desktop-, netwerk- en rekencentrum-beheer afzonderlijk uitbesteden, Daarnaast wintbusiness process outsourcing terrein; bedrijfsprocessen als personeelsadministratie of klantenservice door derden laten regelen (15 procent). Groot-Brittannië blijft 'het land van de uitbesteding' met 39 procent van de contracten met een totale waarde van 8,7 miljard dollar.
Twee van de zes megadeals hebben - hoewel Amerikaans - een wereldwijde dekking. Daarom telde IDC ze toch mee: de overname van de netwerkactiviteiten van IBM door AT&T (vijf miljard) en de uitbesteding van het applicatie- en gegevensbeheer door AT&T aan IBM Global Services (vier miljard). Het grootste Europese contract dat vorig jaar werd gesloten, is de tienjarige overeenkomst tussen Cable & Wireless en IBM voor het uitvoeren van een groot deel van de automatisering. De andere miljardencontracten zijn die tussen London Transport en het Transys-consortium (EDS, Cubic, ICL en WS Atkins), National Savings en Siemens Business Services, en Banca di Roma en EDS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.