Kritiek op VS wetsvoorstel software-levering

Amerikaanse juristen willen één nationale wet die de levering van software regelt. Momenteel bestaan er uiteenlopende regels in verschillende staten. Op het wetsvoorstel is uit de VS al ernstige kritiek gekomen, omdat de makers van software zo teveel macht zouden krijgen.

Onder meer staat het voorstel hen toe software op afstand uit te schakelen.
Het gaat om de Uniform Computer Information Transactions Act (Ucita). Dit wetsvoorstel is vorige week in Denver aangenomen door een private commissie voor uniforme staatswetten, met een overweldigende meerderheid van 43 tegen zes. De kans dat de staten nu de wet aannemen en deze tot federale wet verheven wordt, is nu vrij groot.
Er is meteen al een probleem met het uitgangspunt dat de leveringsvoorwaarden bekend moeten zijn voordat de koop gesloten wordt. Nu zitten die voorwaarden meestal bij het product verpakt, en zijn ze dus voor de koop onleesbaar. Bij producten met zulke ingesloten voorwaarden staat meestal op de doos dat kopers deze automatisch aanvaarden door de verpakking te openen. In hoeverre die opzet en deze voorwaarden (ook bekend alsshrink-wrap licences) dan geldig zijn in de VS, is nu niet duidelijk. Het nieuwe wetsvoorstel moet dat verbeteren. Een risico voor de consument is dat de voorwaarden dan bijvoorbeeld de makers vrijwaren voor aansprakelijkheid voor fouten.
De ingesloten leveringsvoorwaarden zijn voor consumenten in Nederland niet zonder meer bindend, zeker niet als zij, aldus Coen Drion van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan in Amsterdam, de mogelijkheid benutten van vernietiging door zich schriftelijk bij de maker te verzetten. Voor bedrijven, zeker de grotere, zijn de voorwaarden vrijwel altijd wel bindend. Of het Amerikaanse wetsvoorstel in die vorm in Nederland uitwerking zal hebben, is nu nog moeilijk te zeggen, maar het is evenmin geheel uit te sluiten, zo meent Drion.
In Nederland is wetgeving voor levering van software (en ook levering via Internet) in ontwikkeling: de Richtlijn transacties op afstand en de Richtlijn elektronische commercie. Daarnaast komen tussen bedrijven steeds meer zogenaamde 'inkoopvoorwaarden' in zwang, die de leveringsvoorwaarden moeten inperken. Volgens Drion gaat het er dan om wie het eerst zijn voorwaarden aanhangig heeft gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.