AMD overtroeft Intel met 650 MHz Athlon

AMD heeft de officiële lancering van zijn nieuwe Athlon-processor opgeluisterd met een 650 MHz-uitvoering. Door deze troefkaart eerder dan verwacht uit te spelen, levert de chipfabrikant nu de snelste Intel-compatibele processor in de markt.

IBM en Compaq zijn de eerste PC-fabrikanten die deze chip zullen opnemen in hun systemen. De twee lanceren later deze maand of begin volgende maand desktop-PC's met de Athlon. Deze computers kosten 1300 dollar met de 500 MHz-versie en meer dan tweeduizend dollar met de snelste 650 MHz-uitvoering.
Athlon, voorheen bekend als K7, is nu officieel uit en draait op kloksnelheden van 500, 550, 600 en 650 MHz. De processoren kosten respectievelijk 249, 449, 615 en 849 dollar per stuk. Die prijzen liggen aanzienlijk lager dan de 325, 479 en 699 dollar die AMD aanvankelijk had onthuld. Het kostenplaatje voor de 650 MHz-K7 had de leverancier nog niet bekend gemaakt.
Overigens blijkt uit benchmark-tests dat ook de 600 MHz-variant de vloer aanveegt met Intels snelste Pentium III, die op dezelfde kloksnelheid draait. AMD's nieuwe chip zou 10 tot 30 procent beter presteren.
Ondertussen heeft ook Microsoft zijn steun betuigt aan de Athlon. De softwareleverancier meldt dat zijn producten meer prestaties leveren op die processoren. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de software van Microsoft nagenoeg altijd is gebaat bij snellere systemen met meer capaciteit.
Intel laat deze aanval van AMD niet over zijn kant gaan. Het bedrijf heeft zijn distributeurs en wederverkopers op de hoogte gesteld dat het op 22 augustus weer een prijsverlagingsronde doorvoert. Deze niet eerder geplande prijsdaling heeft betrekking op de Pentium III- en sommige Pentium II-processoren. "Met deze prijsbeweging levert Intel een hoger prestatieniveau en een betere waarde in het marktsegment voor krachtige desktopsystemen", zo laat Intel zijn klanten weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.