Microsoft en AOL zetten chat-oorlog voort

Het gevecht om 'openbare' chat-toegang tussen Microsoft en America Online (AOL) duurt voort. Het eerstgenoemde bedrijf roept de online-dienst op zijn 'instant messaging'-software open te stellen voor andere producten - met name de nieuwe Messenger van Microsoft zelf.

Die chat-software is namelijk compatibel met die van concurrent AOL, die deze inbreuk op zijn klantenbestand niet over zijn kant laat gaan. AOL en Microsoft zijn nu verwikkeld in een twee-lagenstrijd; enerzijds het blokkeren en weer compatibel maken van hun applicaties, anderzijds het publiekelijk zwartmaken van elkaars bedoelingen.
AOL is uit op het afschermen van zijn gebruikers, terwijl Microsoft 'open standaarden' nastreeft, aldus de dominante softwarefirma. Nee, Microsoft wil AOL's chat-netwerk kapen en dat is slecht voor de stabiliteit en beveiliging, pareert de online-dienst.
Inmiddels schakelen de twee strijdende partijen over tot andere middelen. Microsoft-directeuren hebben samen met directieleden van zeven andere bedrijven, waaronder Yahoo en AT&T, een brief gestuurd aan AOL-president Steve Case. Daarin verzoeken zij de topman een bijeenkomst bij te wonen om met z'n allen een industrie-standaard uit te werken voor directe online-communicatie.
Woordvoerders van AOL verklaarden enige tijd terug al naar 'open standaarden' toe te willen, maar dan wel op eigen voorwaarden. "Wij willen best met die bedrijven samenwerken, maar Microsoft heeft in wezen een dubbele agenda", zegt woordvoerster Tricia Primrose. "Zij blijven proberen ongeautoriseerd toegang te krijgen tot onze servers en dat zullen we niet toestaan."
Het is overigens niet verwonderlijk dat Microsoft grijpt naar het argument van 'open standaarden' voor toegang tot AOL's klantenbestand van tachtig miljoen gebruikers. Tot voor kort had de Windows-leverancier helemaal geen gebruikers voor zijn MSN 'instant messaging'-dienst. Wat dat betreft is deze communicatievorm vergelijkbaar met email, fax en telefoon; de aantrekkingskracht neemt toe naarmate er meer gebruikers zijn - bereikbare gebruikers, dat vooral.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.