Intel-onthulling maakt golf lanceringen los

Intel onthulde gisteren zijn nieuwste Pentium III- en Celeron-processoren (zie ook: Computable Online, Intel onthult) samen met PC-fabrikanten die hun machines toonden waarin ze deze chips gebruiken. De 600 MHz Pentium III dient vooral voor werkstations en PC-servers, terwijl de 500 MHz Celeron is bedoeld voor laaggeprijsde desktopcomputers.

Het gebruikelijke rijtje computerfabrikanten staat in de startblokken met systemen die zijn uitgerust met Intels nieuwe producten. Compaq, Hewlett-Packard, IBM, Dell, Intergraph en SGI presenteren hun nieuwe PC's, werkstations en servers. De Celeron is verwerkt in consumentenmachines die onder de duizend dollar zijn geprijsd. Opvallend genoeg gebruikt SGI de Pentium III ook in servers. Tot op heden liet dit bedrijf Intel alleen toe in zijn grafische werkstations.
Analisten voorspellen dat Intels agressieve prijsstrategie het bereik van zijn Celeron zal uitbreiden van de consumentenmarkt naar ook de markt voor bedrijfs-PC's. "Het gevaar van productsegmentering is een mogelijke overlap, bijvoorbeeld waar de lichte Pentium III en de zware Celeron botsen", zegt analist Kelly Spang van onderzoeksbureau Technology Business Research.
Intel lanceert zijn nieuwste chips nauwelijks een week voordat concurrent AMD met zijn 'Pentium III-killer' Athlon op de markt komt (zie ook: Computable Online,AMD's Athlon). Dat bedrijf onthult zijn nieuwste processor, voorheen bekend onder de codenaam K7, op 9 augustus. De chip zal aanvankelijk kloksnelheden halen van 500, 550 en 600 MHz. Berichten doen echter de ronde dat een 650 MHz-uitvoering ook op stapel staat.
Ondertussen heeft AMD in zijn Duitse fabriek te Dresden een K6-processor gemaakt met koperen transistorverbindingen op de chip. Dit is echter 'slechts' een vingeroefening voor de fabricage van een K7 op basis van kopertechnologie. Productieleider Hans Jeppe bevestigt dat de fabriek nu in staat is per week 5500 'wafers' (siliciumplakken) af te leveren. Die plakken zijn elk goed voor driehonderd 0,18 micron K7-processoren. Hij gaf echter niet aan hoe de verhouding ligt tussen het aantal goede processoren per 'wafer'. AMD heeft al eerder te lijden gehad onder slechte productiekwaliteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.