Apple neemt chat-software AOL op in Mac OS

Apple Computer schaart aan zich de zijde van America Online (AOL) in diens chat-oorlog met Microsoft. Opvallend genoeg lijken de sentimenten voor de verandering aan de kant van Microsoft te staan. 'Open source'-voorstander Eric Raymond meldt in een artikel dat, tot zijn eigen verbazing, de Windows-leverancier voor de goede zaak vecht.

Apple wil AOL's Instant Messenger opnemen in zijn Mac OS. Volgens analisten moet deze integratie van de communicatie-applicatie in het Macintosh-besturingssysteem er voornamelijk voor zorgen dat AOL dat platform beter ondersteunt. Tot op heden brengt AOL zijn software wel uit voor Apple-machines, maar pas enkele maanden nadat de Windows-versie is uitgekomen.
Enige tijd terug maakte AOL de communicatieprotocollen voor zijn AIM-software openbaar. De online-dienst hoopte hiermee externe ontwikkelaars zover te krijgen dat die AOL-compatibele chat-programma's zouden ontwikkelen voor andere platformen. In het geval van het populaire Linux is dit reeds gebeurd.
Microsoft greep deze openheid echter aan om zijn Windows-product te laten communiceren met dat van AOL. Dat laatstgenoemde bedrijf beweert zich niet te storen aan die compatibiliteit dankzij open standaarden. Het twistpunt is volgens AOL het feit dat het Microsoft-product AOL-gebruikers verzoekt hun wachtwoorden in te voeren, waardoor zij hun 'buddy lists' kunnen gebruiken.
Ondertussen voorspellen onderzoeksbureaus dat de markt voor 'instant messaging' enorm zal toenemen. Analistenbureau Mobile Insights (MI) verwacht dat deze directe communicatievorm in de komende vijf jaar de 'killer-applicatie' wordt voor draadloze apparaten. Het Californische MI stelt dat de wereldwijde markt voor mobiele telefoons en palmcomputers tegen 2002 175 miljoen gebruikers telt. Momenteel gebruiken ongeveer vijftig miljoen PC-bezitters een vorm van 'instant messaging'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.