WTO: Microsoft ontving ten onrechte subsidie

Microsoft heeft ten onrechte geprofiteerd van exportsubsidies, waardoor het een 'voordeeltje' van mogelijk enkele miljarden dollars heeft ontvangen. Deze uitspraak doet de World Trade Organisation (WTO), op verzoek van Europese Unie (EU).

De Amerikaanse overheid staat namelijk toe dat bedrijven subsidies ontvangen voor de buitenlandse verkoop van hun goederen en diensten. Dit spekken van de eigen export is niet toegestaan onder de regels van de WTO, aldus de EU.
"Deze exportsubsidie heeft een grote verstoring veroorzaakt in het internationale handelsverkeer, doordat het Amerikaanse producten een oneerlijk, aanzienlijk groot voordeel geeft", verklaart sir Leon Brittan, de Europese Handelscommissaris.
Tot op heden zouden vooral Microsoft en Boeing profijt hebben getrokken van deze 'export-promotie'. De overheid van de VS omschrijft zijn nu omstreden subsidie als 'een belastingvoordeel voor Amerikaanse export'. Bedrijven krijgen namelijk een belastingaftrek voor goederen en diensten die zijn verkocht door hun buitenlandse afdelingen en dochters.
De EU diende de oorspronkelijke klacht over de Amerikaanse exportsubsidie in november 1997 in. Microsoft geeft in zijn financiële rapporten tot op heden geen commentaar op dit dispuut en de mogelijke gevolgen - met terugwerkende kracht - voor zijn winsten. De softwareleverancier betrekt namelijk meer dan de helft van zijn inkomsten van verkoop buiten de Verenigde Staten.
In februari dit jaar gaf Microsoft-topman Bill Gates wel een toespraak voor de Washington Council on International Trade. Hij pleitte daar voor een 'eerlijk belastingstelsel dat geen discriminatie tegen bepaalde handelsvormen toestaat'. Die verwijzing naar discriminatie zou volgens critici slaan op de aanklacht van de EU.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.