Wetsvoorstel tegen domein-kraken goedgekeurd

De juridische commissie van de Amerikaanse Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat 'cybersquatting', het 'kraken' van Internet-domeinnamen, moet tegengaan. 'Domein-kraken' is het claimen van een Internet-domeinnaam die waarschijnlijk voor een ander veel waard is, om die vervolgens met veel winst te verkopen.

Domein-krakers reserveren domeinnamen (en betalen daar het relatief lage standaardbedrag voor) van bekende bedrijven of handelsmerken, met de bedoeling de betrokken bedrijven later fors te laten bloeden voor het recht op die Internet-naam. Het wetsvoorstel dat deze praktijken moet verbieden, gaat nu door naar de volledige Senaat voor ratificatie.
Indien het voorstel tot wet verheven wordt, stelt dit eigenaren van handelsmerken en auteursrechtelijk beschermde namen in staat een schadevergoeding te krijgen als een kaper beslag heeft gelegd op een domeinnaam die juridisch gezien aan voornoemde eigenaren behoort. Daarnaast kunnen die bedrijven ook eisen dat een domeinnaam die inbreuk maakt op hun naamsrechten wordt afgesloten, verboden of overgeheveld naar hun eigendom.
Dat laatste aspect van dit wetsvoorstel doet echter nogal wat stof opwaaien. Critici menen dat grote bedrijven hierdoor teveel macht krijgen ten opzichte van kleinere organisaties. Hierbij valt te denken aan namen die toevallig hetzelfde zijn of op elkaar lijken. Ook het recht van vrije meningsuiting is bij deze kwestie betrokken wanneer gekeken wordt naar parodiërende of kritische sites. Deze maken vaak gebruik van een naam die verwijst naar het onderwerp van de parodie dan wel de kritiek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.