Duitsland kiest mobieltje als OV-chipkaart

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) start komende maand een proef van het systeem Touch&Travel. Duitse reizigers kunnen dan voor hun treinreis betalen met hun mobieltje.

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) begint volgende maand een proef met een nieuwe manier van betalen. Het systeem Touch&Travel is de Duitse variant van de OV-chipkaart, maar werkt via het mobieltje van de reiziger.

Bij aanvang en het einde van de reis haalt de passagier zijn mobieltje langs een chip op het station. De betaling voor de afgelegde kilometers loopt via de telefoonrekening.

Op de technische proef volgt een grootschalige test van het systeem tegen het einde van het jaar. In 2010 kan het systeem volgens DB landelijk ingevoerd zijn. De test wordt gedaan in samenwerking met de mobiele telecomaanbieder Vodafone.

Kraak

Een gevaar dat de chips op de stations worden gekraakt is er niet. De chips vertellen het mobieltje niets anders dan de plek waar de reis begint en eindigt. De chips, waarvoor de Duitse naam Touchpoint is bedacht, zijn relatief dom en daarmee goedkoop. De chip heeft geen stroom en geen verbinding met een netwerk nodig.

In Frankrijk werkt de spoorwegmaatschappij SNCF aan een test van een vergelijkbaar systeem met de telecomaanbieder Orange.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is wel zeer eenvoudig te kraken! Stel je reist van Amsterdam naar Eindhoven, je checkt in bij een Touchpoint in Amsterdam, maar in Eindhoven aangekomen check je niet uit bij het Touchpoint van Eindhoven, maar met een kloon van de (slecht beveiligde chip in de) Touchpoint van Abcoude, die je in een eerder stadium al hebt nagemaakt. Dan reis je met een fikse korting!

Iceman, ik mag toch aannemen dat zo'n Touchpoint voorzien is van een poortje waar je door moet. Oftewel, als jij al uitgecheckt bent met je kloon, sta je wel voor een gesloten poort in Eindhoven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-25T11:18:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.