Microsoft geeft blik op Millennium

Microsoft heeft gisteren een selecte groep ontwikkelaars voorzien van een vroege bèta-versie van de opvolger voor Windows 98. Dit toekomstige consumentenbesturingssysteem met de codenaam Millennium moet eind volgend jaar uitkomen en doet alvast wat stof opwaaien.

Berichten deden namelijk al snel de ronde dat het een volledig 32-bit besturingssysteem zou zijn, zonder ondersteuning voor oudere i/o-hardware (isa-bus) en zonder DOS. Bovendien zou de software veel code bevatten van het aanstaande Windows 2000. Niets is echter minder waar. Millennium bevat wel degelijk 16-bit Dos, het is alleen nauwelijks meer zichtbaar tijdens het starten van de PC. Verder heeft Microsoft het uiterlijk van Windows 2000 op de Windows 98-kern geplaatst.
De softwareleverancier wil, net als Intel, ondersteuning voor oudere hardware inderdaad laten vallen, getuige de richtlijnen van de twee PC-giganten in hun PC2001-ontwerpgids voor PC-fabrikanten. Millennium zou echter nog niet zo ver gaan dat het oudere communicatie-apparaten, waaronder modems en netwerk- en videokaarten, geheel laat vallen. Wel bevat de bèta van Millennium een nieuw soort driver, die onder meer USB- en Firewire-poorten en de bijbehorende apparatuur kan aansturen.
Daarnaast krijgt dit toekomstige besturingssysteem meer geïntegreerde mogelijkheden voor multimedia, zoals het Mac OS van Apple dat al lang heeft. Microsoft schat zelf dat Millennium eind 2000 uitkomt. Wellicht is het eerder beschikbaar, maar zeker niet voor midden volgend jaar. "De ontwikkeling is nu nog niet in een ver stadium", reageert een woordvoerder op enkele optimistische berichten die gewag maken van een lancering eind dit jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.