Siebel beschuldigt Oracle van MS-tactiek

Siebel beschuldigt Oracle van onethische concurrentiepraktijken. Oracle zou zijn dominante positie op de databasemarkt misbruiken om Siebels leiderschap op de crm-markt (customer relationship management) te frustreren.

"Dit doet sterk denken aan de tactiek die Microsoft in de browser-oorlog met Netscape hanteerde", zegt Phil Robinson van de Europese Siebel-directie.
Volgens Oracle is de situatie niet vergelijkbaar. "Microsoft bundelde zijn Explorer met Windows. Daar is bij ons geen sprake van", aldus woordvoerster Monique Potters van Oracle Nederland. Geen concurrentievervalsing dus. Robinsons uitspraken tonen echter wel aan dat beide partijen de ruzie, die al een maand aan de gang is, verder laten escaleren (zie ook: Computable Online,Oracle verklaart oorlog aan Siebel).
Oracle Nederland relativeert de ernst van het conflict. "Siebel is net als SAP en Baan een partner van ons. We maken een scheiding tussen de afdeling die partners als Siebel bedient en verkopers die keihard de concurrentie aangaan met Siebel." De verwikkelingen hebben er wel toe geleid dat de samenwerking op applicatieniveau ontspoord is. De afstemming van Oracle's erp-software met Siebels crm-product is opgedoekt.
Hoewel de meeste software van Siebel wordt verscheept met een Oracle-database, roept topman Ray Lane zijn medewerkers op Siebel niet meer als partner maar als concurrent te zien. Door de samenwerking met Siebel op een lager pitje te zetten, gebruikt Oracle zijn traditionele macht (databases) om zijn positie op een nieuwe markt veilig te stellen. Het investeert fors in de ontwikkeling van crm-applicaties, en claimt dat die als enige volledig klaar zijn voor toepassing via Internet. Ook deze laatste claim bestrijdt Siebel, tot in de rechtszaal toe.
Robinson: "We zijn erg teleurgesteld in de handelwijze van Oracle. Zij zijn een succesvolle databaseleverancier en op dat gebied willen we dan ook met ze samenwerken." Voor de zekerheid heeft Siebel snel samenwerkingsverbanden met andere databaseleveranciers gesloten, om niet teveel van Oracle afhankelijk te zijn. Siebel-applicaties kunnen nu ook met IBM DB2 en Microsoft SQL Server worden uitgerust.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.