Risico van diefstal door 2000-probleem

Het oplossen van het jaar-2000-probleem kan als ongewenst effect een toename van het aantal elektronische diefstallen hebben. Met name de programmeurs die aan de oplossing werken, kunnen een risico vormen. Dat stelt onderzoeksbureau Gartner na een studie onder duizend van zijn klanten.

Gartner rept van de mogelijkheid dat er straks forse fraudezaken aan het licht zullen komen, waarbij het kan gaan om bedragen van meer dan 1 miljard dollar. De oorzaak daarvan zou direct gekoppeld zijn aan een veiligheidslek, ontdekt of onstaan tijdens het oplossen van het millenniumprobleem. Volgens onderzoeker Bob Mack is er in 1998 11.000 miljard dollar omgegaan via computer-transfers, en de kans dat slechts een klein deel daarvan onrechtmatig verdwijnt is groot, meent Mack.
Daarnaast vereisen jaar-2000-testen dat vrijwel alle aangepaste programma-code wordt uitgeprobeerd. Doet zich daarbij een acuut probleem voor, zoals een crash, dan is er vaak slechts een enkele systeembeheerder die de zaak gaat oplossen. Zonder op zijn vingers gekeken te worden, moet hij daarbij vaak diep in het systeem ingrijpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.