Java groeit uit tot gedistribueerd platform

In 2000 draait meer dan de helft van de grote ondernemingen toepassingen op nieuwe, gedistribueerde platformen. Daarbij spelen naar verwachting vooral Java en Java Beans een rol. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Giga onder de grootste Europese bedrijven.

Verder blijkt dat momenteel een convergentie plaatsvindt op het niveau van applicatie-ontwikkeling. Webtechnologie komt samen met transactieverwerking en decentrale component-programmering. De resulterende toepassingen moeten veel functionaliteit hebben voor koppeling naar het web. Bovendien vereisen ze een robuuste doorvoersnelheid en de hoge beschikbaarheid van mainframes.
De convergentie leidt tot een vloedgolf van vernieuwingen in bedrijfskritische toepassingen. Deze beweging stuurt ontwikkelaars naar het Java-platform. Dat kan ook moeilijk anders, nu grote leveranciers als IBM, Bea Systems, Sun en Oracle duidelijk hebben gemaakt dat Java het enige platform is waarop de bedrijfslogica voor e-commercie systemen goed kan draaien. Zelfs een relatief klein bedrijf als Psion springt op die trein. Deze palmtop-producent sloot onlangs een overeenkomst met IBM. Big Blue zal een Java-gebaseerde client voor zijn MQSeries en DB2 Everywhere leveren die draait op de aanstaande Netbook-computer van Psion.
Microsoft denkt er als één van de weinige grote IT-bedrijven anders over. Gebruikers lijken de softwareleverancier hierin echter niet te volgen. Volgens Giga hebben gebruikers allang gekozen voor een mengsel van Windows NT en Java. Daarbij is NT nodig voor applicaties die alleen op dat platform draaien, en Java voor alle andere toepassingen. In tegenstelling tot wat Microsoft beweert, draaien de meeste bedrijfskritische toepassingen op Unix, een platform waar Java en Java Beans zich goed thuis voelen. Door de convergentie krijgt de IT-beheerder het makkelijker op het vlak van de toepassingen zelf.
De noodzaak om met middleware te werken, doet dat gemak echter weer teniet. Het is moeilijk om middleware-technologie te kiezen, omdat op dit gebied nog een standaardenoorlog woedt. Giga gelooft daarom dat meer dan de helft van de Fortune 500-bedrijven tegen eind 1999 een combinatie zullen aanwenden van de voorhanden zijnde standaarden als COM, Corba en Enterprise Java Beans-technologie. Daarbij zal interoperabiliteit een absolute eis zijn van de gebruiker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.