Nanotechnologie-chip wordt realiteit

Nanotechnologie, al jaren bekend uit science fiction boeken, is een stapje dichterbij de realiteit gekomen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië en Hewlett-Packard hebben een doorbraak bereikt met digitale techniek op molecuul-niveau. Ze zijn erin geslaagd logische poorten met het formaat van een molecule te ontwikkelen.

Tot nu toe hebben de onderzoekers gewerkt aan het ontwikkelen van eenvoudige schakelpoorten gebaseerd op moleculair onderzoek. De poorten zijn gemaakt van een laagje synthetisch materiaal (rotaxane) van één molecuul dik. Tot op heden blijft het beperkt tot simpele 'and' en 'or' poorten, de bouwstenen van logica. Phil Kuekes, een natuurkundige van HP, verwacht dat deze eenvoudige poorten snel zullen verbeteren.
Kuekes verwacht dat deze technologie eerst toegepast zal worden als opslagmateriaal met een zeer hoge dichtheid. Later zal de medische wereld op de nieuwe technologie gebaseerde chips, die kleiner zullen zijn dan een bacterie, kunnen gebruiken als diagnostisch gereedschap voor de bloedsomloop.
Kuekes meent dat door de nieuwe ontwikkelingen wel een verschuiving zal plaatsvinden in de productie van silicium-chips, maar dat deze nooit helemaal zullen verdwijnen. Bovendien zal silicium gebruikt worden als geleidend laagje op de moleculaire chips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.