Maleisië opent 'intelligente' stad Cyberjaya

Cyberjaya is open. Vandaag werd de 'intelligente stad' in Maleisië officieel ten doop gehouden.

Cyberjaya is één van de hoekstenen van het ambitieuze ontwikkelproject Multimedia Super Corridor (MSC). Dit gebied van ongeveer veertien bij 46 kilometer wil Maleisië ombouwen tot een Aziatische versie van Silicon Valley. Cyberjaya, ongeveer dertig kilometer buiten Kuala Lumpur, is het onderzoekscentrum van het geheel. Wetenschappers en ontwikkelaars kunnen daar nieuwe producten en diensten ontwikkelen.
Het project ligt sinds zijn presentatie drie jaar geleden onder vuur van internationale waarnemers. "Ieder groot en pionierend project zal cynici en mensen hebben die het kleineren", aldus premier Mahathir Mohamad bij de opening. "Maar ons succes van vandaag spreekt voor zich."
Volgens Mahathir moet het gebied uitgroeien tot één van de kroonjuwelen van het land, dankzij de nabijheid van drie universiteiten, het internationale vliegveld van Kuala Lumpur en het hoge niveau van de voorzieningen.
Tijdens de politieke en financiële strubbelingen die Maleisië afgelopen jaar doormaakte, liep het project uitstel op, wat koren op de molen van de criticasters was.
Behalve Cyberjaya zal de 'supercorridor' bestaan uit: Putrajaya, een overheids- en administratief centrum; het Technology Park, dat kleine en middelgrote bedrijven huisvest; Petronas Twin Towers; en de Multimedia University. In Cyberjaya (2800 hectare) hebben zich ondertussen 21 bedrijven gevestigd.
De Maleisische overheid investeert aanzienlijk in de ontwikkeling van MSC. Het zette onlangs een fonds van 31,6 miljoen dollar op, nadat het er niet in geslaagd was de interesse van buitenlandse verstrekkers van risicodragend kapitaal te wekken. Alleen Acer heeft concrete plannen om te investeren in het project. Het Taiwanese bedrijf wil twintig miljoen dollar steken in de ondersteuning van bedrijven in MSC. Acer-topman Stan Shih betwistte de wenselijkheid van overheidsinvesteringen en -bemoeienis in een project als MSC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.