Claimen domeinnamen beperkt

Nog dit jaar komt er een regeling tegen 'sitekraken' of 'cyber squatting': het oneigenlijk claimen van Internet-domeinnamen, louter voor doorverkoop.

Francis Gurry, jurist bij de auteursrechtorganisatie van de VN, de World Intellectual Property Organisation (Wipo), maakt bekend dat de organisatie in maart klaar is met voorstellen voor het regelen van naamgeving.
De nieuwe voorstellen voorzien ondermeer in een online systeem van bezwaar maken via de Internet Corporation for Assigned Names And Numbers (Icann) in de VS. Deze moet de nieuwe regels uitvoeren. Aanvragen voor namen worden alleen behandeld als de indiener zich akkoord verklaart met dit systeem van bezwaren. De voorstellen betreffen ook de 'open' landennamen, zoals .nu, waar iedereen zich kan registreren, en 'gesloten' landennamen, zoals .nl, die alleen open staan voor inwoners van Nederland. Daarnaast wil het voorstel de soortnamen ('generic names') als .org en .net beter regelen.
Volgens de Wipo bestaan er op de wereld nu 4,8 miljoen Internet-adressen en komen daar wekelijks zeventigduizend bij. In de VS en diverse andere landen, maar niet in Nederland, valt vrijwel elke naam die nog niet als Internet-adres vastgelegd is door iedereen te registreren voor zo'n honderd dollar. Dit gebeurt regelmatig door sitekrakers.
In Nederland komt sitekraken minder voor door strengere regels voor de naamregistratie via de Sidn (http://www.domain-registry.nl). De hoofdregel is dat alleen een in Nederland ingeschreven bedrijf een .nl domein kan verkrijgen. Ook hanteert de Sidn een lijst van zo'n dertig namen, zoals unix.nl en email.nl, die niet toegewezen worden, en een lijst van afgewezen namen, zoals aandeel.nl, advocaat.nl, koffie.nl en zwanger.nl. Dit beperkende systeem leidt, net als het vrijere VS-systeem, tot wrijving. De Sidn eist een bewijs van het recht op een bedrijfsnaam. Toch zijn er problemen. Een informatiecentrum over de Betuwelijn bijvoorbeeld kon www.betuwelijn.nl en betuwelijn.com niet krijgen, en moest uitwijken naar het minder logischehttp://geen.betuwelijn.nu.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-21T00:00:00.000Z Redactie Computable