Lucent met optische techniek voor Internet

Lucent Technologies heeft een nieuwe techniek ontwikkeld dat de capaciteit van vaste kabels voor Internet-verkeer kan ontlasten. Het gaat om Optic Air, een draadloos systeem dat gebruikt maakt van lichtgolven.

Het principe lijkt op dat van radiogolven via straalzenders, maar de snelheid waarmee data wordt getransporteerd ligt 65 keer hoger. Net als bij straalzenders heeft de nieuwe technologie het nadeel dat de straal niet onderbroken mag worden door bebouwing en dat het bereik van de zenders en ontvangers niet verder reikt dan een kilometer of vijf.
Daar tegenover staat dat draadloze communicatie veel goedkoper is dan overdracht via kabels, zelfs als de eigenaars van de locaties waar de zenders en ontvangers op de daken staan veel geld vragen voor het gebruik van hun eigendom.
Uunet, aanbieder van transportcapaciteit via de kabel, meldde recent dat het iedere drie tot vier maanden zijn capaciteit verdubbelt. De mogelijkheden om kabels te leggen - in bijvoorbeeld drukke stadscentra - zijn echter eindig. Lucent verwacht de apparaten die de lichtgolven versturen, binnen een jaar op de markt te brengen. Ze zouden niet groter zijn dan een rugzak. De techniek is volgens het bedrijf te duur en te grootschalig voor particulier gebruik. Global Crossing, dat een glasvezelnetwerk bouwt, zal Optic Air vanaf december gaan testen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.