Via en National weerstreven aanklacht Intel

Via Technologies en National Semiconductor hebben een productie-overeenkomst gesloten voor chipsets. De twee bedrijven dagen hiermee processorreus Intel uit, die onlangs Via's licentie introk om de P6-bustechnologie te gebruiken en een aanklacht indiende.

Chipsetontwikkelaar Via is sinds kort eigenaar van processorproducent Cyrix, dat tot enkele dagen geleden in het bezit was van NatSemi. Deze twee halfgeleiderfirma's zijn nu verwikkeld in een gecompliceerd web van licentierechten en disputen met Intel. Via gebruikt namelijk technologie van die chipfabrikant voor zijn eigen producten, waaronder een nieuwe omstreden chipset die het door Intel gelaakte 133 MHz geheugen (PC-133) ondersteunt.
"Deze alliantie zorgt ervoor dat Via door kan gaan met het ontwikkelen en verkopen van zijn producten. Die bieden onder meer de voordelen van een 133 MHz frontside bus (Fsb), PC-133 Sdram (synchronous dynamic random-access memory) en compatibiliteit met AGP 4x (accelerated graphics port op vierdubbele snelheid).
National zal de chipsets fabriceren die Via zal verkopen en distribueren." Deze producten zullen de bedrijfsnamen van de beide partners dragen. Naar verluidt zijn er al Via-chipsets met het NatSemi-logo opgedoken in Taiwan. Al met al lijken Via, NatSemi en Intel nu aan te sturen op een juridische botsing.
In een officiële verklaring aan Via-klanten meldt Peter Detkin, vice-president en jurist bij Intel, dat er wat zijn bedrijf betreft geen misverstand heerst over de licentiekwestie. "Het is Intels standpunt dat elk Via-product dat wordt geproduceerd door National niet onder de wederzijdse licentie-overeenkomst tussen Intel en National valt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.