Rusland begint aanpak millenniumprobleem

De Russische regering, die recentelijk het millenniumprobleem heeft erkend, begint nu serieus aan de aanpak van zijn computersystemen. De Russische Federatie-commissie voor Communicatie en Informatie certificeert nu bedrijven om overheidsinstellingen te helpen bij de oplossing van het probleem.

Het Russische bedrijf Lanit Holding is benoemd tot eerste Year 2000 Readiness Center. Dit meldde wiskunde-professor Andrey Terekhov van de universiteit van Sint Petersburg en tevens algemeen directeur van het bedrijf gisteren op de National Press Club in Washington. Lanit zal de Rescueware-programmatuur gebruiken van het Amerikaanse bedrijf Relativity Technologies. Die conversie-software moet oudere Russische computersystemen bestand maken tegen mogelijke problemen die de millenniumwisseling veroorzaakt.
De overeenkomst heeft een waarde van tientallen miljoen dollars, maar de betrokken partijen onthullen vooralsnog geen concrete getallen. Volgens Relativity-president Vivek Wadhwa is het nog onduidelijk hoeveel en wat voor inkomsten dit contract zal opleveren. Verder is de Russische regering al begonnen met het inschakelen van de grote aantallen wiskundigen en wetenschappers in overheidsdienst.
De Russische Federatie is niet zo afhankelijk van elektronische systemen als de Westerse wereld. Voornamelijk ministeries, het vervoerswezen en enkele privé-bedrijven, zoals olieconcerns en de vliegtuigmaatschappij Aeroflot draaien essentiële systemen op antieke computers. "Hierdoor heerste tot voor kort de overtuiging dat Rusland geen millenniumprobleem had", aldus Wadhwa. Lanit-directeur Terekov meent overigens dat nucleaire ongelukken door de millenniumwisseling onwaarschijnlijk zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-15T00:00:00.000Z Redactie Computable