Bangemann gaat gedwongen met verlof

Commissaris Martin Bangemann is met onmiddellijke ingang ontheven van al zijn functies bij de Europese Commissie. Voorzitter Jacques Santer zou woedend zijn over de baan die Bangemann heeft geaccepteerd bij het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Bangemann had Industriebeleid en Telecommunicatie in zijn portefeuille.

Santer en ook het Europees Parlement vinden de stap van Bangemann ongepast. De socialistische fractievoorzitter van het parlement, Pauline Green, noemde het optreden 'verachtelijk'. Euro-commissaris Neil Kinnock van Transport stelde 'verbijsterd te zijn' over de overstap, die 'ingaat tegen de geest, zo niet de letter' van de richtlijnen van de Commissie.
De baan die Bangemann accepteert, tegen twee miljoen gulden per jaar, heeft volgens de criticasters alles weg van een 'beloning' voor bewezen diensten. Telefónica zou de afgelopen jaren negen keer onderwerp van gesprek binnen de Commissie zijn geweest. Een woordvoerder van de Commissie kon niet zeggen welke standpunten Bangemann tijdens de besluitvorming innam. Bangemann verklaarde al dat hij als commissaris op geen enkele manier tegen de regels in Telefónica ter wille is geweest.
Gisteren brak een relletje uit toen Bangemann de toegang tot de vergadering van de Commissie werd geweigerd. Nadien ging hij voor onbepaalde tijd met verlof. Karel van Miert neemt de honneurs voorlopig waar. Bangemann zou pas kunnen overstappen naar het Spaanse telecombedrijf als de nieuwe Commissievoorzitter Romano Prodi zijn Commissie heeft geformeerd.
De Europese Commissie is sinds maart demissionair, nadat het Europese Parlement grote kritiek had uitgeoefend vanwege wanbeheer en vriendjespolitiek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.