Wat is er geworden van Bart Fehmers?

Bart Fehmers vertrok drie jaar geleden als directeur Nederland van IBM. Wat er van hem is geworden? Hij heeft de klanten in de financiële sector van IBM in Azië onder zijn hoede. Zijn jachtterrein strekt zich uit van Korea tot Australië.

Westerse ict-bedrijven onderschatten de concurrentiekracht van de opkomende Aziatische landen, zegt ex-directeur IBM Nederland Bart Fehmers in een interview met het maandblad Managementscope. "Mijn wens is dat het Westen niet bang wordt en vervalt in protectionisme, want daarmee is de wereld niet geholpen. Europa moet de wedstrijd aangaan en er beter van worden."

Fehmers levert zijn klanten de technologie die zij nodig hebben om de snelle groei te realiseren. De wet van de remmende voorsprong speelt deze ondernemingen in de kaart. "Bedrijven in Europa investeren al veertig jaar in technologie, hier begon dat veel later. Daardoor zijn allerlei beginnersfouten omzeild en heeft Azië nu duidelijk een voorsprong."

Technologie heeft in Azië een centrale plaats in de bedrijfsvoering. Klanten beschouwen technologie als een vast onderdeel van de strategiebesprekingen. Het bij elkaar brengen van business en ict gaat hier veel natuurlijker dan in het Westen, en dat is ook nodig voor een snelle expansie. Je zit in een luxepositie. Discussies gaat snel en men is makkelijker bereid tot investeringen."

Aanrader

De cio's met wie Fehmers zaken doet komen in de regel niet uit de ict, maar hebben een zakelijke achtergrond. Een aanrader voor het Westen, vindt hij. "Een cio moet een gedegen zakelijke achtergrond hebben, ict is minder relevant. Op de ict-afdeling zijn er genoeg mensen die het vak begrijpen. De cio moet bovendien rechtstreeks rapporteren aan de ceo. Zolang hij rapporteert aan de cfo staan zijn activiteiten in het licht van kostenbesparing in plaats van groei."

Bart Fehmers (42)
Bart Fehmers studeerde rechten aan de universiteit van Amsterdam. Sinds begin 2005 is hij directeur financiële sector IBM Azië, daarvoor was hij vanaf eind 2001 directeur IBM Nederland. Zeventien jaar geleden trad hij bij IBM in dienst als programmeur, maar maakte snel carrière. Zo was hij van 1998 tot 2001 directeur software bij IBM Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-01T10:51:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.