Java blijft onder regie van Sun

Een Java-afscheidingsbeweging onder leiding van Hewlett-Packard is door de National Committee for Information Technology Standards (Ncits) de pas afgesneden. Deze zogenoemde Real-Time Java Working Group wil de controle over Java uit handen van Sun wrikken. Dat streven heeft nu een flinke deuk opgelopen.

De Working Group ontstond begin november vorig jaar uit frustratie over Suns grip op het specificatieproces voor Java-api's (application programming interface). Hewlett-Packard liet zich er op voorstaan de snelste en kleinste real-time JVM (Java virtual machine) voor ingebedde apparaten te hebben. Enkele andere leden van deze alliantie zijn Siemens en Rockwell Collins.
In december diende de groep een eigen voorstel in voor real-time Java-extensies die afwijken van Suns plannen. Dat voorstel is nu afgewezen. Daardoor lijkt de toekomst van de hele groep nu ter discussie te staan. Deze afwijzing is ondermeer gesteund door druk van potentiële grootgebruikers, zoals het Amerikaanse ministerie van Defensie, die twee verschillende Java-versies niet willen accepteren. Afgevaardigden van Defensie kwamen vorige week bijeen voor een crisisberaad met grote Java-leveranciers, waaronder Sun, HP en IBM.
Verder meldt Sun opgetogen dat het vordering boekt in het bijleggen van de Java-geschillen met Microsoft en Hewlett-Packard. De drie bedrijven hebben vorige week uitgebreid overlegd, gedineerd en gediscussieerd over de uiteenlopende Java-wegen. Dit valt samen met het vorige week onthulde bewijs in de Java-rechtszaak tussen Sun en Microsoft waaruit blijkt dat Microsoft en HP zijn overeengekomen Suns Java te weren uit de markt voor ingebedde apparaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.