Congres VS neemt millenniumwet aan

Het Amerikaanse congres heeft een omstreden wet aangenomen die bedrijven moet beschermen tegen millennium-gerelateerde rechtszaken. Het Witte Huis heeft al verklaarde dat president Bill Clinton dit wetsvoorstel zal ratificeren.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam deze millenniumwet aan met 404 stemmen voor en 24 tegen. Enkele uren later passeerde de wet de Senaat met een verhouding van 81 senatoren voor en 18 tegen. "De millenniumwisseling is nu zeer nabij en wij hebben een verantwoordelijkheid om mensen te helpen bij het oplossen van millenniumproblemen voordat er iets fout gaat", aldus afgevaardigde David Dreier, één van de voornaamste voorstanders van dit voorstel.
De nu aangenomen versie van de millenniumwet bevat een zogenoemde afkoelperiode van dertig tot negentig dagen na het aanspannen van een millennium-rechtszaak. Daarnaast voorziet de wet in een smartengeld-plafond van 250.000 dollar voor kleine bedrijven en zijn er richtlijnen voor 'proportionele aansprakelijkheid' om ervoor te zorgen dat schuldig bevonden bedrijven alleen betalen voor de schade die zij veroorzaakt hebben.
De belangenorganisatie Public Citizen, opgericht door consumentenactivist Ralph Nader, wijst de wijzigingen van de hand als zijnde 'slechts cosmetisch van aard'. "De uiteindelijke wet verleent bedrijven nog steeds immuniteit voor het fabriceren van niet-millenniumbestendige producten. Daarmee worden de rechten van consumenten een stap terug gezet", aldus de groep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.