Rechter: Microsoft-zaak moet doorgaan

Rechter Thomas Jackson maakt voorlopig geen einde aan de antitrustzaak die Justitie en negentien staten momenteel tegen Microsoft voeren. Hij wees het verzoek van Microsoft hiertoe gisteren af.

De magistraat zei wel dat hij tijdens de rechtszaak te allen tijde deze beslissing kan terugdraaien en alsnog de zitting mag beëindigen. Microsoft diende het verzoek in nadat het verhoor van de laatste overheidsgetuige was afgelopen. De afwijzing van de rechter was geen verrassing. Eerder zei topjurist Brad Smith van Microsoft tegen Computable dat dit soort verzoeken in 99 procent van de gevallen geen kans maakt.
Inmiddels verdedigt de eerste getuige van Microsoft, professor Richard Schmalensee, zijn stelling dat de software-fabrikant geen monopoliepositie inneemt. "Het gebrek aan alternatieve besturingssystemen op de markt staat niet gelijk aan een Windows-monopolie", betoogt hij. Schmalensee meent dat als Microsoft echt een monopoliepositie zou hebben, de onderneming prijzen zou vragen die zestien keer hoger zijn dan de huidige tarieven. Justitie is het niet met deze stelling eens en wijst op een rapport van de Amerikaanse consumentenorganisatie, waaruit zou blijken dat de gebruikers de laatste drie jaar bijna twintig miljard gulden teveel hebben betaald voor de producten van Microsoft. Dit document ondersteunt de stelling van de aanklagers dat Gates en consorten te hoge prijzen kunnen vragen omdat de onderneming een monopolie heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.