A.M. Turing Award 2007 naar drie wetenschappers

Edmund Clarke, Allen Emerson en Joseph Sifakis zijn door de Association for Computing Machinery (ACM) uitgeroepen tot de winnaars van de A.M. Turing Award 2007. Zij krijgen de prijs voor hun baanbrekende werk bij het ontwikkelen van een geautomatiseerde methode voor het vinden van ontwerpfouten in hard- en software.

De A.M. Turing Award gaat naar drie wetenschappers die zich al vanaf 1981 richten op het ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem om ontwerpfouten in hard- en software vroegtijdig te signaleren. Zij zullen de prijs van 250.000 dollar moeten verdelen. Edmund Clarke (Carnegie Mellon) en Allen Emerson (University of Texas) werken daarbij samen. Joseph Sifakis, verbonden aan de Centre National de la Recherche Scientifique van de universiteit van Grenoble, werkt onafhankelijk van de twee Amerikaanse wetenschappers aan 'Model Checking'.

ACM-president Stuart Feldman prijst de wetenschappers voor hun baanbrekende werk bij het ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem om vroegtijdig fouten in onder meer halfgeleiders te traceren. "Zonder dit systeem zouden we nu nog opgezaldeld worden met chips die aanmerkelijk minder goed presteren en zouden computers aanzienlijk langzamer zijn. Dit is een goed voorbeeld van theoretisch onderzoek omzetten in een technologie die de industrie vleugels geeft."

Andrew Chien, vice-president bij de Corporate Technology Group en directeur onderzoek bij Intel (samen met Google sponsor van de Turing Award) zegt in een toelichting op het juryrapport dat de hele computerindustrie direct voordelen heeft van het ontwikkelingswerk van de drie winnaars. "Onze ontwerpers en engineers werken al vijftien jaar samen met Clarke, Emerson en Sifakes. Zonder hun Model Checking-concept zou de ict-industrie nog nog steeds in de kinderschoenen staan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-05T11:30:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.