Alpha-processor haalt zonder koeling 1 GHz

Alpha Processor Incorporated (API) en Samsung hebben een computersysteem gedemonstreerd met een Alpha-processor die op 1 GHz draait. De hardwareproducenten hebben die kloksnelheid zonder koelingsapparatuur weten te bereiken.

Chipproducenten Intel en AMD hebben die grens elk ook al weten te doorbreken, maar dan wel dankzij speciale cryogenische koelmachinerie om oververhitting te voorkomen.
Verder heeft API een Alpha 21264-chip geïntroduceerd die een kloksnelheid van 750 MHz haalt. Die processor komt volgende maand op de markt en is dan de snelste algemeen verkrijgbare chip op de markt. De gedemonstreerde 1 GHz-variant komt volgens het schema van API medio 2000 uit en zou daarmee weer concurrerende processorplatformen de loef afsteken.
Tot slot onthulde API nog zijn Slot B-architectuur. Die processorverpakking doet sterk denken aan de Slot 1- en 2-cartridges van Intel die onderdelen van het moederbord, zoals cache-geheugen en koelingssleuf, samen met de eigenlijke processor in een dichte verpakking stopt. Dit moet de productie van Alpha-systemen goedkoper maken. Overigens maakt ook AMD's nieuwe K7-processor, genaamd Athlon, gebruik van Slot B.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.