Chipsetfabrikant Via wil Cyrix kopen

Chipsetfabrikant Via Technologies onderhandelt met National Semiconductor (Natsemi) over de aankoop van diens dochteronderneming Cyrix. Dit bevestigen woordvoerders van Natsemi.

Een overname kan een redding betekenen voor de producent van Intel-compatibele chips. Natsemi wil snel een koper vinden, anders bestaat het risico dat het de hele onderneming moet afschrijven. Het heeft zichzelf hiervoor een deadline gesteld die vandaag afloopt.
Een eventuele overname van Cyrix door Via luidt ook een nieuw hoofdstuk in voor de onenigheid tussen Via en Intel. De processorfabrikant en de chipsetproducent liggen al enige tijd met elkaar overhoop betreffende gebruik en interpretatie van licentie-overeenkomsten. Vorige week nog klaagde Intel Via aan wegens contractbreuk. Daarbij trok de processorfabrikant onmiddellijk zijn toestemming terug om Via x86-compatibele chips te maken.
Intel wil de PC-industrie van PC-100 geheugenchips laten overstappen op Direct Rambus dram-chips. Diverse componentenfabrikanten en PC-leveranciers voelen meer voor PC-133 als een tussenstap op die route - gevoed door vertragingen en productieproblemen met die toekomstige geheugenchips. Via is voorstander van PC-133 en levert dan ook een chipset met 133 MHz Frontside-bus (Fsb) voor Intel-compatibele processoren.
Met een overname van Cyrix zou Via toegang krijgen tot veel Intel-kennis zonder deze chipproducent er zelf bij te betrekken. Natsemi heeft namelijk een wederzijdse overeenkomst met Intel voor het delen van licenties en intellectueel auteursrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.