Staat mist geen belasting door e-commerce

De vrees dat de staat belasting misloopt door de groei van e-commerce zijn ongefundeerd, zo blijkt uit een rapport van Ernst & Young. De schatting is dat er vorig jaar in de VS in totaal slecht 170 miljoen dollar ongeïnd bleef.

Het rapport, getiteld 'The sky is not falling', stelt dat handel op Internet vorig jaar sowieso vrij van belasting zou zijn geweest volgens de Amerikaanse regels. Reden voor het geringe bedrag is dat Internet vooral voor leveringen van bedrijven aan bedrijven gebruikt wordt, waarbij 'sales tax', te vergelijken met BTW, niet van toepassing is. De problemen zijn overigens niet nieuw en gelden ook voor de postorderbedrijven.
MKB Nederland heeft vorig jaar enkele malen duidelijk bezwaar gemaakt tegen de ongelijke behandeling van e-handelaren tegenover echte winkels die in Nederland meestal 17,5 procent BTW in rekening moeten brengen.
In oktober vorig jaar stelde de Amerikaanse regering Internet vrij van belastingheffingen. Plaatselijke overheden konden echter reeds bestaande heffingen wel doorzetten, maar alle nieuwe heffingen zijn drie jaar uitgesteld.
Een andere reden voor de lage belastingbedragen is ook, dat consumenten voor 63 procent diensten via Internet afnemen, die al belastingvrij waren.
Het rapport verschijnt op de dag van de eerste vergadering van de nieuwe Advisory Commission on Electronic Commerce.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.