Sun ceo: Verplicht Microsoft tot openheid

Scott McNealy vindt dat de overheid Microsoft moet verplichten zijn application program interfaces (api's) vrij te geven. De topman van Sun noemt dit de beste remedie tegen de machtspositie van Microsoft.

Volgens hem is overheidsingrijpen de enige manier om andere bedrijven hun technologie eenvoudige te kunnen laten gebruiken met Windows.
Dit stelde McNealy tijdens de Sun JavaOne conferentie die deze week in San Francisco plaatsvindt. Api's zijn een standaard waarmee software kan 'praten' met Windows. Door de api's te controleren, houdt Microsoft ook de controle over de mogelijkheden van het besturingssysteem.
Hoewel Microsoft delen van de api's vrijgeeft, beklagen McNealy en Larry Ellison van Oracle zich al jaren over het feit dat de softwarebouwer grote delen van Windows NT niet vrijgeeft, waaronder het subsysteem voor opslag.
McNealy refereerde in zijn betoog aan de antitrustzaak die in zeventiger jaren speelde tegen IBM, waarin dit bedrijf werd verplicht delen van zijn software open te stellen voor concurrenten. "Het is tamelijk eenvoudig een oplossing te forceren die consumenten veel keuzemogelijkheden geeft."
Bijna traditioneel hekelde McNealy concurrent Microsoft op cynische toon. "Windows is vergelijkbaar met een auto die van buitenaf bestuurd wordt." Verder maakte hij gebruik van de virusaanvallen die het besturingssysteem van Microsoft de laatste tijd moet incasseren. Hij noemde PC's met Windows oncontroleerbaar en zeer onveilig. Lovend was hij over het in populariteit groeiende besturingssysteem Linux. "Het is kleiner, sneller, heeft minder fouten en er werken al meer mensen mee dan de hele staat Washington telt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.