Intel stapt over op grotere wafers

Intel is gisteren met de chipproductie overgestapt op grotere wafers, de siliciumschijven waarmee chips worden geproduceerd. De kostenbesparing kan hiermee tot 30 procent per geproduceerde halfgeleider oplopen.

De nieuwe wafers hebben een diameter van 12 inch, terwijl de oude 8 inch waren. Hiermee is de oppervlakte van de wafer meer dan verdubbeld, waardoor er meer 2,4 keer zoveel chips uit één plak kunnen. De chipfabrikant gaat de nieuwe wafers massaal produceren in 2002 en maakt dan gebruik van koperverbindingen in de chips. Dat is sneller dan de huidige aluminiumverbindingen.
De overstap heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Onderzoek en ontwikkeling heeft miljoenen dollars gekost en liep ernstige vertraging op door de economische crisis in Azië. Maar nu het zover is, verwacht Intel flink te besparen omdat iedere wafer meer halfgeleiders oplevert. Als gevolg hiervan zullen ook de prijzen van de chips dalen.
Na Intel zullen naar verwachting andere chipproducenten volgen. Motorola, fabrikant van chips en draadloze telefoons is al bezig met de migratie naar 12-inch wafers. Taiwan Semiconductor Manufacturing (Tsmc), een andere producent verwacht in 2000 een fabriek die 12-inch wafers produceert operationeel te hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.