Shell overweegt verzelfstandiging IT-dienst

Shell overweegt zijn automatiseringsdiensten te verzelfstandigen. Voordat een definitieve beslissing gevallen is, brengt het olieconcern alvast zijn interne SAP-diensten en datawarehousing-software naar de markt. Shell sluit hiermee aan op een Europese trend.

Zo'n anderhalf jaar geleden clusterde Shell zijn facilitaire diensten in de Shell Services International Group of Companies (SSI). Automatisering maakt hiervan deel uit. Wereldwijd werken er vierduizend mensen. SSI zet jaarlijks circa een miljard dollar om. De IT-arm houdt zich bezig met erp-dienstverlening rond SAP en JD Edwards, en biedt netwerk- en desktop-services aan.
In Shells recentste reorganisatieronde doen geruchten de ronde over de verzelfstandiging van de automatiseringstak binnen SSI. Het facilitaire conglomeraat hult zich in stilzwijgen. Volgens een Shell-woordvoerder is het onderdeel zo terughoudend omdat het druk doende is met een aanpak ontwikkelen om agressief de markt op te gaan. Ondertussen werft SSI SAP-specialisten die ook extern zullen worden ingezet. Om sterker te staan, heeft SSI bij SAP een aanvraag ingediend om als partner erkend te worden.
Daarnaast brengt SSI zijn datapakhuissysteem Kalido op de markt. Andersen Consulting zal optreden als implementator. Oorspronkelijk was deze software bedoeld voor de Shell-organisatie, maar SSI ziet kansen liggen in de detailhandel, nutsbedrijven en financiële wereld.
Gartner-analist Peter Dück zegt dat in veel Europese landen soortgelijke bewegingen te zien zijn. Hij verwacht dat nog geen 10 procent van dergelijke initiatieven uiteindelijk zal uitgroeien tot volwaardige automatiseringsbedrijven. Hij somt vier kritische succesfactoren op: een verkoop- en marketingapparaat opbouwen, een nieuw financieel systeem opzetten (winstgedreven in plaats van budget- en kostgedreven), een uitgebreid product- en servicesportfolio en een andere operationele aanpak. Met dit laatste bedoelt hij dat zo'n losgelaten IT-afdeling niet meer als één geheel bestuurd moet worden, maar onderverdeeld naar verschillende markten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.