Senaat VS limiteert 2000-aansprakelijkheid

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een wet aangenomen die de aansprakelijkheid voor millennium-schade beperkt. Het voorstel kwam echter vijf stemmen tekort voor een tweederde meerderheid.

Daardoor kan president Clinton het met een veto van tafel vegen. Medewerkers van de president hadden al aangegeven niet gelukkig te zijn met de wetgeving en een presidentieel veto zeker niet uit te sluiten. Het Witte Huis vindt dat het wetsvoorstel te weinig bescherming biedt aan consumenten.
De Millennium-wet geeft leveranciers een periode van negentig dagen waarin ze de problemen bij gebruikers kunnen oplossen. Daarna kunnen ze pas aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Ook stelt de wet een limiet aan de schadevergoedingen die leveranciers met minder dan vijftig werknemers moeten betalen aan de gedupeerden. Deze kleinere ondernemingen hoeven maximaal 550 duizend gulden te vergoeden. Leveranciers zijn bovendien alleen maar aansprakelijk voor computerproblemen die voor 2003 ontstaan. De indieners van de wet willen op deze manier voorkomen dat advocaten op grote schaal hun slag slaan. Ze zijn met name bevreesd voor rechtszaken, waarbij juristen namens een grote groep gebruikers optreden. Deze senatoren vrezen dat dit soort zaken en grote schadevergoedingen een rem zetten op de economische ontwikkeling van de Verenigde Staten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.