Dreigementen Microsoft nooit vastgelegd

Microsoft heeft IBM nimmer een contract voorgelegd, waarin stond dat Big Blue af zou zien van verdere ontwikkeling van het concurrerende besturingssysteem OS/2. Dit bekende IBM-topman Garry Norris gisteren tijdens de rechtszaak tegen Microsoft.

De overheidsgetuige meldde wel dat de voorwaarden die Microsoft mondeling stelde, zouden leiden tot de ondergang van het IBM-besturingssysteem. Op de derde dag van zijn getuigenis nam Microsofts advocaat Rick Pepperman de IBM-topman onder handen. Het leverde een spervuur van vragen op, want de jurist had zich voorgenomen twijfel te zaaien over eerdere verklaringen van Norris. Bovendien wilde Pepperman duidelijk maken dat het om onderhandelingen ging tussen twee gelijkwaardige bedrijven.
Eerder deze week getuigde Norris dat Microsoft zijn dominante positie op de markt van besturingssystemen misbruikte om IBM te dwingen de ontwikkeling van OS/2 te staken en het gebruik van de concurrende browser Netscape Navigator te staken. Als IBM aan deze voorwaarden zou voldoen, dan kon de onderneming gunstige prijzen tegemoet zien voor de licentie van het besturingssysteem Windows. Ging IBM niet akkoord, dan zouden een prijsverhoging en vertraagde levering volgen. Norris vertelde dat IBM geen keuze had, want zonder een licentie op het dominante besturingssysteem Windows, kon het bedrijf zijn PC-divisie wel opdoeken. Pepperman slaagde er gisteren nauwelijks in deze verklaringen tegen te spreken. De verhoren maakten alleen duidelijk dat Microsoft deze dreigementen nooit in een contract had opgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.