Ovum onderzoekt applicatie-integratie

Middleware en technologieën als XML worden veel gebruikt op het gebied van applicatie-integratie. Dat is niet voldoende, stelt onderzoeksorganisatie Ovum in het rapport Enterprise application integration: Making the right connections.

"Software voor het integreren van bedrijfsapplicaties vereist meer dan alleen middleware." Middleware biedt alleen oplossingen voor integratie op gegevensniveau.
Het rapport maant de leveranciers tot realiteitszin bij het positioneren van hun integratie-producten als panacee voor alle problemen. "Hoewel succesvolle integratieprojecten bedrijven miljoenen dollars kunnen besparen, vergt zo'n project tevens gedegen samenwerkingsverbanden, goed geplande systeemintegratie en ingebouwde ontwikkelgereedschappen. Integratiesoftware, in het Amerikaans eai (enterprise application integration), alleen levert geen kant-en-klare oplossing", meldt de samenvatting van de onderzoeksresultaten.
Ovum voorspelt dat de markt voor producten en diensten op het gebied van integratie van bedrijfsapplicaties groeit van 1 procent van de totale markt voor integratiesoftware en -diensten naar 28 procent in 2004. "Eai-oplossingen vertegenwoordigen een groot deel van de IT-investeringen van bedrijven. Zowel IT-infrastructuren als de behoefte aan integratiesoftware worden volwassener. Het integreren van legaat-systemen met nieuwe applicaties houdt meer in dan het simpelweg aan elkaar klikken van componenten. Elk integratieproject kent zijn eigen productspecificaties."
Hoewel eai-producten ontwikkelaars ondersteunen in integratieprojecten, blijft systeemontwikkeling noodzakelijk. De diverse eai-producten hebben hun eigen sterkte en zwakke punten voor verschillende typen integratieprojecten. De onderzoekers onderscheiden vier integratieniveaus: gegevens; objecten; interne processen; en processen tussen bedrijven (supply chains).
Nu leveranciers als Active, Crossworlds, Neon, IBM en Forté hun best doen om als eerste producten te lanceren, benadrukt Ovum het belang van complete oplossingen. Deze moeten ook diensten voor het beheer van runtime-omgevingen bevatten, om betrouwbare, beschikbare, schaalbare en veilige implementaties te krijgen. Klanten moeten verder inzien dat ze bij applicatie-integratie vaardigheden nodig hebben die ze voordien niet in huis hadden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.