Jaar 2000-simulatie met een luchtje

Een jaar 2000-test van de dienst Publieke werken in het Californische San Fernando is volledig mislukt. Tijdens de proef bleek een zogenoemd 'mansgat' in de Van Nuys waterzuiveringsinstallatie niet te sluiten waardoor ruim 15 miljoen liter vervuild rioolwater het nabijgelegen San Fernando Valley park instroomde.

Hoewel medewerkers in aller ijl probeerden zoveel mogelijk rioolwater weg te zuigen, was de lokale overheid vanwege gezondheidsrisico's genoodzaakt een deel van het park tijdelijk te sluiten.
Het ongeluk gebeurde tijdens de simulatie waarbij de stroom zou uitvallen. De noodaggregaten startten direct op en alles leek aanvankelijk goed te gaan. Dit was ijdele hoop, want niet veel later had de klep in een afvoerbuis zich niet 'heropend'. Daardoor werd het afvoerwater terug geduwd en vond het uiteindelijk een uitweg via het mansgat.
"Onze computers hebben het falen van de klep niet geregistreerd. Niemand wist dat het fout ging", aldus Linda Aparicio van de gemeentewerken San Fernando. Het is nog niet bekend hoe de catastrofe in relatie staat tot de test - en dus de systemen niet millenniumproof zijn - of dat het puur toeval is geweest. Wel is zeker dat er een luchtje aan zit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.