Microsoft legde IBM onwettig contract voor

Microsoft heeft zijn dominante positie op de markt van de besturingssystemen misbruikt om IBM te dwingen de concurrentiestrijd te staken. Dit verklaarde getuige Garry Norris, topman van IBM, tijdens de antitrustzaak van de overheid tegen Microsoft.

Volgens Norris probeerde Microsoft in 1994 IBM te dwingen een niet-concurrentie-overeenkomst te tekenen. De aangeklaagde softwarefabrikant wilde dat IBM af zou zien van verdere ontwikkeling van het besturingssysteem OS/2. Het voorleggen van dit soort contracten is volgens aanklager David Boies in strijd met alle regels van het mededingingsrecht.
Toen de poging van Microsoft faalde, vertraagde deze de levering van Windows 95 aan IBM. Big Blue wilde in 1995, net als alle andere PC-leveranciers, tijdig toegang krijgen tot het nieuwe besturingssysteem, om zijn producten hierop af te stemmen. Microsoft vertraagde echter de levering, in de hoop dat IBM alsnog zou afzien van OS/2. Door dit uitstel liep IBM volgens Norris miljoenen guldens schade op. Het bedrijf was zeer afhankelijk van de levering van Windows door Microsoft. "Zonder Windows 95 konden we onze PC-afdeling net zo goed sluiten", getuigde Norris.
De verklaringen van Norris vormen de spil in het strijdplan van het ministerie van Justitie. De eerste verklaringen van Norris hebben de aanklagers niet teleurgesteld. De IBM-getuige deed een boekje open over de arrogantie waarmee Microsoft misbruik maakte van de afhankelijke positie van partners als IBM. Microsoft blijft ontkennen over een monopoliepositie te beschikken op de markt van de besturingssystemen voor PC's. Norris vertelde echter dat een Microsoft-vertegenwoordiger hem tijdens de onderhandelingen toebeet: "Waar ga je anders naar toe. Windows is het enige systeem dat telt."
Verder getuigde afgelopen vrijdag professor Franklin Fisher, de economische expert namens de overheid, dat Internet Explorer Netscape's browser heeft verslagen doordat Microsoft competitie onmogelijk heeft gemaakt. Netscape is inmiddels overgenomen door America Online. Microsoft stelt dat AOL Netscape juist heeft overgenomen in verband met de succesvolle browser. AOL spreekt dat ondubbelzinnig tegen; Netscape werd niet gekocht vanwege, maar ondanks zijn browser. AOL-topman Steve Case verklaarde afgelopen januari al dat Netscape is overgenomen vanwege zijn Internet-portaal Netcenter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.