Register start als eerste NSI-concurrent

Vandaag is de concurrentie bij het registreren van Internet-domeinnamen eindelijk echt gestart: Register gaat als eerste echt deelnemen in een test die bedoeld is om het monopolie op het verlenen van domeinnamen te breken. Tot voor kort was Network Solutions (NSI) de enige die domeinnamen mocht vergeven.

NSI kreeg in 1995 het beheer van namen op Internet opgedragen toen de Amerikaanse centrale overheid deze taak afstootte. Het bouwde recent voor 25 miljoen dollar een systeem om zijn database met registraties toegankelijk te maken voor de concurrenten.
Register is één van de vijf bedrijven die zijn geselecteerd om met NSI te gaan concurreren bij de registratie van Internet-adressen. Het bedrijf start met tarieven van zeventig dollar voor een registratie, inclusief het gebruik van een server. NSI rekent daarvoor 119 dollar extra.
Het besluit om vijf nieuwe partijen te laten dingen naar de gunsten van nieuwe houders van een domeinnaam is één van de eerste initiatieven van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann). Icann is door de regering Clinton vorig jaar in leven geroepen om toezicht te houden op Internet.
Icann legde onder meer een afdracht van één dollar per adres per jaar op aan alle vier miljoen Internet-adressen die eindigen op .com, .net, en .org. Hier financiert het de eigen begroting van 5,9 miljoen dollar mee. De nonprofit organisatie kwam onlangs met omstreden voorstellen over wie welke woorden in Internet-adressen mag gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.