Internet-staking voor lager telefoontarief

Internet-gebruikers in vijftien Europese landen hebben afgelopen zondag 'gestaakt'. Zij volgden een oproep van de Campaign for Unmetered Telecommunications (CUT) om een dag niet te Internetten. Hiermee willen ze protesteren tegen de hoge telefoontarieven. De actie ging Nederland goeddeels voorbij.

De Spaanse actiegroep Asociacion de Internautas stelt dat het Internet-verkeer in het land met ruim een derde daalde. Deze groep gebruikte software om dat vast te stellen. British Telecom zegt geen afname in het Internet-gebruik te hebben kunnen vaststellen. Desondanks noemen ook de Britse actievoerders de campagne een succes. De actievoerders verwijten de Zweedse telecomaanbieder Telia het initiatief te hebben gesaboteerd door juist dit weekend met een kortingsactie te komen.
In CUT zijn Internet-gebruikers uit vijftien Europese landen verenigd. Zij dringen bij de telecombedrijven aan op kwantumtarieven voor oproepen binnen de regio, zoals in de VS gebruikelijk is. De actie leidt morgen waarschijnlijk tot vragen in het Britse parlement.
De Britse tak van AOL steunde het initiatief. Topman David Phillips riep in een open brief de regering op de actievoerders te steunen en te doen wat mogelijk is om 'de belofte van het Internet voor iedereen mogelijk te maken'. "Stel je voor dat je een maandabonnement voor de trein koopt, en je toch nog voor iedere reis de volle prijs moet betalen. Of dat je iedere minuut dat je televisie kijkt, moet betalen", schrijft Phillips. "Dat overkomt Internet-gebruikers. Als dat niet stopt, zal Europa Internet nooit zo omarmen als de Amerikanen dat hebben gedaan. We zullen dan nooit de investeringen in e-handel en de explosie van economische activiteit zien die zich daar heeft voorgedaan."
AOL voerde in 1996 een abonnementstarief voor zijn diensten in. Binnen drie maanden bleven de Amerikaanse klanten 33 minuten online, een verdubbeling ten opzichte van voor de maatregel. British Telecom stelde in een reactie echter dat overname van het Amerikaanse prijsmodel zou betekenen dat niet-Internet-gebruikers hogere tarieven moeten betalen. BT denkt er dan ook niet over op de voorstellen in te gaan.
Volgens Jupiter Communications zullen Europeanen zonder tariefsverlaging blijven steken op maximaal 25 procent van de tijd die Amerikanen Internetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.