Oost-Europese kerncentrales zorgenkindje EC

De Europese Commissie is bevreesd voor hiaten in de openbare dienstverlening van West-Europa ten gevolge van de millenniumkwaal. Maar de vrees richt zich met name op kerncentrales in Oost-Europa.

Uit een rapport dat de Europese leiders deze week bespreken op hun halfjaarlijkse top in Keulen, blijkt men zich in Brussel toch de meeste zorgen te maken om de nucleaire installaties in Oost-Europa. Het Internationale Atoombureau in Wenen heeft de Commissie gevraagd inspectiemissies te steunen naar een drietal locaties in Bulgarije, Oekraïne en Rusland. De Commissie heeft Bulgarije vorige maand zelfs opgeroepen een viertal reactors in Kozluduy te sluiten.
Ook ontkomt de publieke sector binnen de grenzen van de EU niet aan kritiek. De Commissie vreest voor de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening, de werking pompstations in rioleringssystemen en voor telecommunicatie in de Nieuwjaarsnacht.
De zorg van de Commissie richt zich met name op kleinere organisaties. "Elke sector rapporteert ons al tijden achtereen dat met name de kleinere organisaties aanzienlijk achterlopen op hun grotere broers". Het rapport vermeldt geen landen of specifieke bedrijfstakken.
"De openbare instellingen hebben een duidelijke politieke verantwoordelijkheid om het werk aan het oplossen van het millenniumvraagstuk te intensiveren. Daarbij moet de aandacht vooral uitgaan naar de effecten over de binnengrenzen heen en naar het opstellen van noodscenarios's", aldus het rapport.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.