ICANN trekt domeinbeheer naar zich toe

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) legt deze week de basis voor het beheer van Internet-domeinnamen. De groep hield vorige week een tweedaagse bijeenkomst in Berlijn en onthulde daarna zijn plannen voor de directe toekomst.

Allereerst heeft Icann gedelegeerde organisaties opgezet die elk een specifiek gebied bestrijken. De eerste nieuwe 'onderafdeling' is de Domain Names Supporting Organisation (Dnso), die adviezen zal verstrekken voor het beheren van bestaande namen, het invoeren van nieuwe Internet-adressen en het uitbreiden van het domeinstelsel. Dnso zal ook optreden bij conflicten over domeinen.
Vervolgens heeft de Icann zes nieuwe Dnso-subgroepen in het leven geroepen. Deze 'onderafdelingen' vertegenwoordigen elk een eigen groep Internet-organisaties. Deze zijn: registreerders van landendomeinen (zoals .nl en .uk), registreerders van algemene topdomeinen (zoals .com en .org), commerciële en zakelijke instellingen, intellectuele auteursrechten, Internet-dienstverleners, en overige registreerders.
Icann overweegt nog de oprichting van een zevende groep, die dan niet-commerciële houders van domeinnamen moet vertegenwoordigen. Verder lijkt de groep haar goedkeuring te hechten aan een controversieel voorstel van de World Intellectual Property Organisation (Wipo). Die wil het onmogelijk maken om domeinnamen te 'kapen' (het kopen van reeksen bekende namen, om die vervolgens te verkopen aan bedrijven die 'hun' naam op het web willen bezitten). Juristen menen echter dat dit voorstel onevenredig doorslaat in het voordeel van grote bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-01T00:00:00.000Z Redactie Computable