Rechter: Microsoft brak Java-licentie

De federale rechter in San Jose heeft bepaald dat diverse producten van Microsoft in strijd zijn met de licentievoorwaarden voor Sun Microsystems' Java. Onder meer besturingssysteem Windows 98, browser Internet Explorer 4 en ontwikkeltool J++ 6 schenden de auteursrechten van Sun.

Deze uitspraak stelt aanklager Sun grotendeels in het gelijk, maar laat Microsoft wel vrij om zelf ontwikkeltools en applicaties te ontwikkelen die niet conformeren aan de richtlijnen voor Java, zolang die producten geen inbreuk maken op auteursrechten, patenten of andere intellectuele eigendomsrechten van Sun.
Districtsrechter Ronald Whyte zal komende maand nog mondelinge verklaringen van beide partijen aanhoren, om eind juni een uiteindelijke uitspraak te doen. Die kan verschillen van de huidige, maar zal zeer waarschijnlijk in wezen hetzelfde zijn, zo verwachten experts.
De nu officieel erkende vrijheid van Microsoft om eigen programmatuur te maken die Suns Java-conformeringstesten niet hoeft te doorstaan, geeft de aangeklaagde firma de mogelijkheid een 'Java-kloon' te ontwikkelen. Sun zal dit deel van de uitspraak nog bestrijden, aangezien het bedrijf altijd al gesteld heeft dat ook afgeleide producten en technologieën compatibel moeten zijn met het oorspronkelijke Java.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.