IBM slachtoffer royalty-wraak Microsoft

In de antitrustzaak tegen Microsoft zal voormalig IBM-directeur Garry Norris getuigen dat Microsoft de Windows-royalties verhoogde nadat IBM weigerde OS/2 uit de markt te nemen.

De vergoeding voor IBM's gebruik van Windows bedroeg in 1995 40 miljoen dollar, maar vervijfvoudigde in 1996 naar 220 miljoen dollar. Norris was in die periode bij IBM verantwoordelijk voor softwarecontracten en relaties. Hij zal in zijn getuigenis flink de vuile was buiten hangen over de band tussen IBM en Microsoft.
Gisteren is hij drie uur aan de tand gevoeld door advocaten van Microsoft. Norris gaf tijdens dat verhoor wel toe dat IBM op een gegeven moment te weinig had betaald en dat wist te schikken door een eenmalig bedrag van 30 miljoen dollar extra te betalen. De overheidsgetuige gaf echter ook aan dat PC-fabrikanten OS/2 niet durfden te kopen uit angst voor represailles van Microsoft. Ook al hadden ze klanten die OS/2 wilden op hun PC's, aldus Norris.
De relatie tussen IBM en Microsoft was uiteindelijk zo verstoord dat de twee pas op het allerlaatste moment een licentie-overeenkomst voor Windows 95 tekenden. Dat gebeurde vijftien minuten vóór de officiële lancering van het besturingssysteem op 24 augustus 1995, vertelde Norris.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.