Robot Pioneer betreedt Tsjernobyl-centrale

De Amerikaanse staatssecretaris van Energie, Bill Richardson, heeft de Oekraïense regering gisteren een speciale robot ter beschikking gesteld die de ingewanden van de Tsjernobyl-kerncentrale in kaart moet brengen.

Deze robot, met de naam Pioneer, is ontworpen door Redzone Robotnics uit Pittsburgh en voorzien van visuele en driedimensionale grafische systemen van computerspecialist SGI.
Het team dat verantwoordelijk is voor het ontwerp en de bouw van de robot bestaat uit academici, overheidsexperts en afgevaardigden uit de IT-industrie. De robot moet de betonnen 'sarcofaag' rondom de ingestorte centrale betreden en de situatie daar in kaart brengen. Die betonnen omkapping vol met radio-actief afval, puin en stof, is namelijk aan het lekken. Regenwater komt het omhulsel binnen en lekt uiteindelijk door in het grondwater dat daardoor radio-actief wordt.
Wetenschappers wereldwijd vrezen voor een tweede Tsjernobyl-ramp van vergelijkbare omvang, indien de 'sarcofaag' niet wordt gerepareerd. "Om de omkapping te stabiliseren en te verstevigen, moeten we de beschikking hebben over hoge-kwaliteitsbeelden van de interne situatie", zegt Jim Osborn van de Carnegie Mellon-universiteit, tevens teamleider van het Pioneer-project.
Een foto-realistische, driedimensionale kaart van de ingewanden van de reactor moet scheuren, breuken en andere tekenen van verval aan het licht brengen. Daarnaast moet de Pioneer-robot ook de verschillende zwaar radio-actieve gebieden indexeren en visualiseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.