Intel bouwt geïntegreerde processor

Intel werkt aan een geïntegreerde processor, Timna genaamd, die eind volgend jaar moet uitkomen. Timna is bedoeld voor lichte PC's en opzetkastjes. Tot op heden wees de chipfabrikant integratie van functies op het niveau van de centrale processor van de hand.

Het bedrijf lanceerde vorige maand wel een nieuwe chipset, de 810, die ook grafische functionaliteit bevat. Daarnaast heeft Intel een chipset met audio-functies uitgebracht voor notebooks. Directieleden van de firma roepen al langere tijd dat zeker zinnig is video- en audiomogelijkheden op de chipset te integreren.
Nu blijkt echter dat Intel ook bezig is aan de volgende stap. De reden hiervoor is de aanstaande overstap van de 0,25 micron productietechnologie naar het kleinere 0,18 micron proces. Daardoor is er ruimte voor meer transistoren op een processor. De toekomstige Timna van Intel zal bestaan uit een Pentium II of III Celeron-kern met een grafische chip en een geheugen-controller.
Experts zijn ondanks de mogelijke besparingen op productiekosten sceptisch. "Grafische technologieën ontwikkelen zich nu sneller dan microprocessor-technologieën. Hierdoor zullen geïntegreerde processoren over het algemeen achterlopen wat betreft hun grafische mogelijkheden", zegt analist Peter Glaskowsky van onderzoeksbureau Microdesign Resources.
Daarnaast betekent integratie ook meer ontwikkelproblemen. "Je moet gelijktijdig het processor- en het grafische gedeelte testen op fouten en die verwijderen." National Semiconductor heeft bijvoorbeeld onlangs de lancering van zijn MXi-chip, de nieuwste loot aan zijn Media-GX serie van geïntegreerde processoren, uitgesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.