Fujitsu streeft opslagrecord IBM voorbij

Fujitsu zegt een nieuw wereldrecord voor harde schijftechnologie te hebben behaald. De Japanse computerfabrikant weet 20,4 gigabit (Gb) op te slaan op een oppervlakte van één vierkante inch. Vorige week zette IBM het opslagrecord op 20,3 Gb.

De technologie van Fujitsu maakt het mogelijk om een harde schijf met een standaardmaat van 3,5 inch maar liefst 27 Gb aan gegevens te laten bevatten. Dat komt neer op ongeveer twintig films van tv-kwaliteit of meer dan 25.000 boeken, aldus Fujitsu. De opslagdichtheid op een dergelijke schijf is meer dan drie keer zo hoog als op de meest geavanceerde opslagsystemen die nu verkrijgbaar zijn.
Daarnaast is Fujitsu's systeem ook extra beschermd tegen data-verval door factoren als tijd en hitte. Het bedrijf gebruikt hiervoor een combinatie van cobalt en platinum voor het opslagmedium. Een dergelijke legering is al in gebruik in sommige opslagsystemen van Fujitsu, maar daar gaat ongeveer tien procent van de gegevens na tien jaar toch verloren. Het nieuwe opslagmateriaal moet slechts vijf procent per tien jaar verval vertonen.
Deze opslagtechnologie verkeert nog in een experimenteel stadium, maar toch zegt Fujitsu volgend jaar al met de eerste commerciële producten uit te willen komen die hierop zijn gebaseerd. IBM verwacht dat zijn technologie over een jaar of drie opduikt in concrete producten. Beide bedrijven onthullen details van hun opslagtechnologie op de International Magnetics Conference (Intermag 99) die deze week plaatsvindt in het Zuid-Koreaanse Kyongju.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.