SGI geeft Linux bestandssysteem XFS

Computerfabrikant SGI geeft zijn 64-bit bestandssysteem XFS vrij aan de Linux-gemeenschap. Verder heeft het bedrijf aangekondigd het populaire 'open source'-besturingssysteem te omarmen als zijn vierde officieel ondersteunde besturingssysteem.

SGI hoopt met het weggeven van dit deel van zijn Unix-variant Irix te bereiken dat het bestandssysteem standaard wordt in Linux. Daardoor kan dat besturingssysteem gebruik maken van specifieke eigenschappen van SGI's computers, aldus strategisch-technoloog David McAllister van het bedrijf.
XFS is een zogenoemd 'journaling' bestandssysteem, dat een Unix-computer weer snel draaiende krijgt na een systeemcrash. Dit is mogelijk doordat XFS rapporten ('journals') bijhoudt van alle transacties binnen een systeem, zodat het die eenvoudig kan teruglezen en weer oppikken. Linux ontbeerde deze functionaliteit tot op heden, ondanks het feit dat diverse partijen werken aan de ontwikkeling van dergelijke technologie. Eén van die ontwikkelaars is programmeur Stephen Tweedie, die werkzaam is bij Linux-distributeur Red Hat.
Analist Tony Iams van onderzoeksbureau D.H. Brown meent dat deze actie van SGI ervoor kan zorgen dat de hardware van die leverancier de geprefereerd wordt voor Linux/Intel-systemen. "Dit opent zeker mogelijkheden voor SGI, vooral gezien de strategische afhankelijkheid van dat bedrijf", verwijst Iams naar de relatie met Windows NT-leverancier Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.