IBM lanceert DB2 6.1 met migratietools

IBM zet met de jongste versie van zijn DB2-database nieuwe stappen op de softwaremarkt voor open systemen. De opmerkelijkste nieuwigheid aan versie 6.1 van DB2 zijn de uitgebreide migratietools.

Deze gereedschappen vereenvoudigen het overstappen van Oracle-, Informix-, Sybase- en Microsoft-databases naar DB2. Hoewel de database al beschikbaar was op niet-IBM-platformen, rukt IBM met de migratietools verder op in de databasemarkt voor open systemen. Historisch gezien is het bedrijf vooral sterk in eigen systeemomgevingen, zoals S/390 en AS/400.
Versie 6.1 wordt vanavond aangekondigd en komt 31 juli op de markt. DB2 draait op de Unix-varianten AIX, HP-UX en Solaris, op Windows NT en op OS/2.
Naast migratietools heeft IBM zijn database op tal van punten verbeterd. DB2 ondersteunt nu ook de Internet-standaard XML (eXtended Markup Language). Minstens even belangrijk zijn de prestatieverbeteringen van de database. Volgens IBM wijzen tests uit dat de erp-software van Baan, SAP en Peoplesoft in combinatie met DB2 6.1 20 tot 120 procent beter presteert dan met vorige versies van de database.
Om niet bij de concurrentie achter te blijven, komt ook IBM met een Linux-versie van DB2. Het is nog niet bekend of IBM Linux-gebruikers laat betalen voor de databasesoftware. Analisten verwachten dat een uitgeklede versie gratis vanaf IBM's website beschikbaar komt en de volledige versie gekocht moet worden.
Volgens Janet Perna, binnen IBM verantwoordelijk voor DB2, liggen de financiële resultaten op databasegebied in het eerste kwartaal in lijn met die van vorig jaar. Volgens Dataquest streefde IBM concurrent Oracle in 1998 voorbij in inkomsten uit de databasemarkt. In die cijfers zijn wel IBM's hoge maandelijkse tarieven op mainframe- en AS/400-databases meegenomen. Oracle is primair actief op Unix-platformen en Windows NT. In deze markten is het nog steeds dominant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.