'Open source'-strijder laakt EU-patentrecht

'Open source'-voorvechter Richard Stallman heeft vorige week een prijs van tienduizend dollar gekregen. Deze prijs is gesponsord door twee van zijn grootste vijanden; Microsoft en Sun Microsystems.

Stallman ontving de Yuri Rubinsky Memorial Award op de achtste International World Wide Web Conference, die vorige week plaatsvond in Toronto (Canada). Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Yuri Rubinsky Insight Foundation aan 'een individu dat - zijn/haar leven lang - heeft bijgedragen aan de wereldwijde informatie-infrastructuur'.
"Ik vind het humoristisch dat Microsoft en Sun een prijs financieren die dit jaar naar mij gaat", zegt Stallman. "Het stoort mij niet dat ik nu geld heb dat eens van die bedrijven was. Ik denk dat het in orde is om geld aan te nemen van deze bedrijven zolang ik dat kan doen zonder bij te dragen aan verkeerde activiteiten, zoals het ontwikkelen van gesloten software."
De radicale freeware-voorstander gaf op de conferentie een toespraak waarin hij waarschuwt voor de plannen van de Europese Unie om wetgeving in te voeren waarmee patenten op software verkregen kunnen worden. Het wetsvoorstel wordt volgende maand ingediend en maakt het mogelijk patenten te verlenen op zowel software-technologieën als basisprocessen, zoals beeld- en datacompressie voor verzending via het web. De EU volgt hiermee het voorbeeld van de Verenigde Staten en Japan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.