AMD in het nauw door Intels jihad

"Het positiefste wat we over het eerste kwartaal kunnen melden, is dat het voorbij is." Dit zei Jerry Sanders, topman van Advanced Micro Devices (AMD), naar aanleiding van de beroerde resultaten.

AMD leed in het eerste kwartaal een verlies van 128,4 miljoen op een omzet van 631,6 miljoen dollar. Het negatieve resultaat is inclusief een bijzondere last van vijftien miljoen dollar. Een jaar geleden bleef het verlies nog 'beperkt' tot 62,7 miljoen bij een omzet van 540 miljoen dollar. De omzet steeg met 17 procent ten opzichte van een jaar geleden, maar vergeleken met het slotkwartaal van 1998 daalden de opbrengsten met 20 procent. Sanders verwacht voor het tweede kwartaal evenmin goede resultaten, maar dat zou kunnen liggen aan negatieve seizoensinvloeden.
Het verlies is vooral te wijten aan problemen bij de productie van de K6-chips (met name de K6-2 van 400-Mhz en sneller). Deze ontstonden in het vierde kwartaal van het vorige boekjaar en werden in het afgelopen kwartaal pas laat opgelost. Alleen de laatste vijf weken produceerde AMD op volle kracht.
Daarnaast ondervond de chipfabrikant veel hinder van de heviger wordende prijzenoorlog op de chipmarkt. Intel probeert met agressieve prijsstellingen een deel van de omzet terug te winnen die het, vooral in het lagere marktsegment, verloren heeft aan AMD - dat normaliter goedkopere chips aanbiedt. Brian Halla, directeur van National Semiconductor (Natsemi), sprak in dit verband zelfs van 'Intels jihad'. Deze heilige oorlog bestempelt hij samen met AMD's productieproblemen als oorzaken van de huidige kwetsbaarheid van de chipmarkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-15T00:00:00.000Z Redactie Computable