US West en Global Crossing fuseren

Het Amerikaanse telefoonbedrijf US West en branchegenoot Global Crossing willen fuseren. De bestuursraden van beide bedrijven kwamen gisteren bij elkaar en zouden hun goedkeuring voor de fusie hebben gegeven.

Volgens de plannen neemt US West voor een bedrag van 2,4 miljard dollar een kleine 10 procent van de aandelen Global Crossing over, waarna de twee bedrijven in een 50/50-verhouding zullen fuseren. Daarbij ontstaat een onderneming met een omzet van zeventien miljard dollar en een beurswaarde van 65 miljard dollar. Deze wordt in staat geacht de concurrentie aan te gaan met AT&T en MCI Worldcom in de uitbouw en exploitatie van een wereldwijd glasvezelnetwerk.
US West heeft abonnees voor lokale telefonie in veertien Amerikaanse staten. Verder is het bedrijf actief in draadloze telefonie en als Internet-aanbieder. De omzet bedroeg vorig jaar 12,4 miljard dollar. Het bedrijf bleef tot dusver uit het fusiegeweld dat de Amerikaanse telecommunicatiesector de afgelopen maanden kenmerkte.
Het twee jaar oude Global Crossing biedt zowel lokale als lange afstandstelefonie en bezit een uitgebreid glasvezelnetwerk. De omzet bedroeg vorig jaar 424 miljoen dollar. Het bedrijf is sindsdien op overnamepad: in april kwam het met Cable & Wireless overeen de onderzeese kabelbelangen van dat bedrijf over te nemen voor 725 miljoen dollar. In maart werd met telefoonbedrijf Frontier overeenstemming bereikt over een overname voor bijna elf miljard dollar in aandelen. Deze acquisitie moet nog worden afgerond. Frontier had naar verluidt bezwaren tegen de fusie US West/Global, maar zou afgelopen weekend zijn overtuigd.
Het fusiebedrijf zou verder gaan onder de naam Global Crossing. Het wil twee soorten aandelen uitgeven: voor de traditionele telecommunicatiediensten en voor de Internet-belangen. De topmannen van de twee bedrijven, Robert Annunziata (Global en ex-AT&T) en Solomon Trujillo (US West) zouden samen de tweehoofdige leiding van het nieuwe bedrijf gaan vormen.
Een mogelijke sta-in-de-weg kan de Amerikaanse wet zijn die de telefoonbedrijven die lokale telefonie aanbieden (de Baby Bells) verbiedt zich in lange afstandstelefonie te begeven. De definitieve fusie van US West en Global wordt mede daardoor niet binnen een jaar verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.